När du reser till Sydafrika kommer du antagligen att vilja besöka staden Paarl som angränsar till det fängelse där Nelson Mandela påbörjade sin marsch mot ett jämställt Sydafrika.

Det är i Paarl som vinproducenten KWV har sitt hjärta och allt började för mer än 90 år sedan.

KWV grundas

1918 var ett viktigt år i Sydafrikas vinhistoria. Landets vinproducenter hade stora problem med lageröverskott vilket ledde till prisfall. Då bestämde sig vinodlare i regionen för att slå sig samman i syfte att gemensamt marknadsföra sina viner och ta till vara på gemensamma intressen. Det mynnade ut i KWV, ett av världens idag största vineri.

KWVs vinkällare har anor från 1930-talet och druvorna inhandlas från kontrakterade odlare i hela Kapprovinsen. Druvsorterna testas enskilt för att garantera bästa kvalité på vinet. Vid framställning av vinerna åtskiljs varje bondes druvor från varandra innan de slutligen blandas för att ge varje vin från KWV dess unika smak.

KWV idag

Förutom de egna vinerna med etiketter som KWV, KWV Reserve, Roodeberg, Pearly Bay, och prestigeserien Cathedral Cellar sköter man även exporten åt flertalet ”Estate Wineries”.

Företag har cirka 900 anställda men sysselsätter indirekt mer än 50 000 personer i landet. 1997 blev företaget börsnoterat och är idag det enda större vinföretaget i Sydafrika med en betydande andel svart ägande.